Wat is de beste lijm om te gebruiken?

Wat is de beste lijm om te gebruiken?

En wat heb je verder allemaal nodig om een 3D model te kunnen maken?

Eigenlijk is het heel simpel: je hebt alleen een van onze complete knutselpakketten nodig. Daar zit alles in: jouw favoriete project en de eerste tools om dit project tot een goed einde te brengen. Maar waarom heb ik dat dan allemaal nodig?

Bestel je bij ons een knutselpakket met toolset, dan krijg je naast de kartonnen bouwplaten ook een snijmatje, snijliniaal, hobbymesje en een vouwbeen erbij. Een vouwwattes? Haha ja, een vouwbeen! De naam van dit stukje gereedschap komt vermoedelijk doordat ze heel vroeger van gepolijst been werden gemaakt. Geen zorgen, ze zijn nu gewoon van hout of hard kunststof. En je raad het misschien al, je gebruikt het als je wilt gaan vouwen.

Volka Tool Set

Met een vouwbeen kun je vouwen voorbereiden door ze eerst te ‘rillen’. Nee, geen paniek. Het is niet zo ingewikkeld als het klinkt, ik leg het uit! Om mooie strakke vouwen te kunnen maken ‘ril’ je - langs een liniaal - met het vouwbeen over een vouwlijn. Je maakt als het ware een klein gleufje in het karton waardoor je daarna makkelijk en mooi recht een vouw kunt maken.

En verder is een snijmatje handig. Natuurlijk ter bescherming van je tafel, maar ook om mooi recht te kunnen snijden. Elke andere ondergrond kan je mesje spontaan de verkeerde kant op sturen zodra je een beetje druk zet. Zonde als je net dat ene stukje van je project afsnijdt doordat je uitschiet.
Gebruik daarom ook altijd een metalen liniaal, dan kan je mes niet in de rand blijven haken zoals bij een plastic of houten exemplaar kan gebeuren.

Het snijmatje is overigens ook handig om onder de vellen te leggen als je gaat rillen. Je beschermt je tafel en doordat het snijmatje een beetje veert zal je merken dat je makkelijker de vouwen rilt.

En als je dan klaar bent met snijden en rillen (dat woord kun je ondertussen zonder te lachen gebruiken, je bent tenslotte al een beetje een Papercraft-Pro geworden), is het tijd om te gaan plakken.

Maar wat is de beste lijm om te gebruiken? 

Lijmsoorten

Gekke is dat dat best wel persoonlijk is, iedereen heeft andere voorkeuren. Maar in principe is elke ‘witte’ lijm geschikt. Van Pritt tot Velpon, van Tacky Glue tot 10 secondelijm, en alle lijmen die daar tussen zitten en je bij elke kantoorboekhandel, Hema, Action, Bruna, Primera, etc kunt kopen…

Als je bijvoorbeeld een lijmstift zoals die van de Hema of Pritt gebruikt moet je wat meer geduld hebben tot elk vlakje hecht. Het voordeel is dat je eventuele foutjes makkelijker kunt corrigeren.

Lijm als Velpon heeft als voordeel dat het snel vastzit, maar hierdoor foutjes lastig te herstellen zijn. En als de lijm opdroogt is er snel kans op glanzende vlekjes als er wat te veel lijm is gebruikt of aan je vingers heeft gezeten bij het vastplakken.

Noemde ook al even een 10 secondelijm, of nog gekker dubbelzijdig tape, dat kan uiteraard… maar naast dat dat best prijzig is, moet je wel heel goed weten wat je doet. Vast is dan gelijk ook echt vast.

Mocht je een 3D Model van glitter papier gaan maken heb je iets meer geduld nodig. Bij glitter papier duurt langer voordat lijm goed hecht. Bij stukjes waar veel spanning op staat kan je eventueel een plakbandje ter ondersteuning aan de binnenkant plakken tot het stukje goed gedroogd is.

Zelf werk ik graag met Tacky Glue, letterlijk vertaald: Plakkerige Lijm! Dit hecht goed maar geeft nog wel de tijd om iets te corrigeren. En een groot voordeel vind ik dat als je wat knoeit het eigenlijk geen vlekken achterlaat. Er zijn vele verschillende merken ‘plakkerige lijm’, maar onder andere verkrijgbaar bij de Action voor ongeveer een euro.

Als je twijfelt welke lijm je zal gebruiken, snij dan even wat restmateriaal van de sheets af om een paar testjes te doen. Dan kan je zelf ontdekken welke lijm jij het prettigst vindt om mee te werken.

‘Fouten zijn het bewijs dat je het probeert!’

En wat nou als je ontdekt dat je ergens een foutje hebt gemaakt maar het stukje al wel goed vastzit? Dan kun je met een mesje heel voorzichtig onder het flapje doorsnijden zodat je als het ware de lijm doorsnijdt. Lukt dit niet, dan kan je óp de vouw het vlakje afsnijden. Maak daarna met een reststukje een nieuw flapje en zet het met een beetje tape (aan de binnenkant!) van je stukje vast. Als je het dan op de juiste plek monteert zal je er niks meer van zien.

Maar... genoeg gekletst, hoogste tijd om lekker aan de slag te gaan! Wens je in ieder geval heel veel plezier met puzzelen en plakken. En onthoud: Fouten zijn het bewijs dat je het probeert!

  

Terug naar blog

Maak je eigen 3D Papercraft model met een alles-in-één DIY pakket

DIY pakketten waarmee je volwassen en creatieve decoraties zelf kunt maken zijn lastig te vinden. Gelukkig zijn er mijn DIY pakketten voor 3D Papercraft modellen: precies wat je nodig hebt als je graag met je handen bezig bent of een creatieve hobby zoekt. Mijn missie is ook om je ontspannen aan de slag te laten gaan zodat je echt tot rust komt. Dat mijn DIY pakketten compleet met handige toolset zijn, is al een goed begin, niet waar? Enne... Ik verstuur ook nog helemaal gratis!